Persberichten

24-04-2024

De Huizerdag keert terug!

De Huizerdag is terug van weggeweest. Op vrijdag 13 en zaterdag 14 september 2024 zal het dorp Huizen opnieuw in het teken staan van “het grootste feest van Huizen”. In 2019 kwam er  na liefst 33 drukbezochte edities een eind aan dit kleurrijke evenement. Curieus is dat ook toen de Huizerdag op “vrijdag de dertiende” van start ging met het Voorproefje op het Oude Raadhuisplein, gevolgd door een groot feest op zaterdag de veertiende.

De organisatie berust in de vertrouwde handen van een comité met de meeste Huizerdag-ervaring, namelijk een delegatie uit het voormalige bestuur van de Stichting Huizerdag, voorzitter Boudewijn van Mechelen en secretaris-penningmeester Johan van Setten.

De herstart van de Huizerdag is een initiatief van de gemeente Huizen, die met volmondige instemming van de gemeenteraad deze keer flink in de buidel heeft getast. Dat was in 2019 wel wat anders. De gemeente had toen aan de Stichting Huizerdag laten weten dat de gebruikelijke subsidie in drie jaar tijd zou worden afgebouwd, te beginnen in 2018. Dat was voor het stichtingsbestuur de reden om de handdoek in de ring te gooien.

Het einde van de Huizerdag werd in brede kring betreurd. Gedurende 33 jaar had het evenement tienduizenden bezoekers getrokken, niet alleen uit Huizen maar uit de wijde omtrek. Zowel de nieuwe gemeenteraad als het nieuwe college van burgemeester en wethouders zijn anders gaan aankijken tegen de verdwijning van de Huizerdag en het belang van evenementen in het algemeen voor de levendigheid en saamhorigheid van de samenleving.

Het organiserend comité heeft haar nieuwe opdracht voortvarend en met plezier opgepakt onder het motto “de oude Huizerdag komt terug”. Dat betekent het “Voorproefje” op vrijdagavond waarop het Oude Raadhuisplein weer als vanouds zal worden omgetoverd in een kolossaal terras omzoomd met talrijke rijk voorziene kramen met kaas, snacks en heerlijke wijnen. Ook zullen er tal van showmomenten zijn, zoals live muziek, dansdemonstraties en een modeshow.

Zaterdag staan er podia op het Oude Raadhuisplein en op het Plein 2000, waar verschillende orkesten en bands zullen optreden.  Het bestuur denkt daarbij aan de terugkeer van de “Battle of the Bands” en de competitie “Huizen got Talent”. In ieder geval komt er op ’s avonds op het Plein 2000 een groot orkest optreden. In het dorpshart rond het Oude Raadhuisplein komt traditiegetrouw een grote braderie.  Het bestuur heeft zich omringd met hulptroepen die over verschillende belangrijke vaardigheden beschikken. Zo zijn er gespecialiseerde werkgroepen voor techniek, amusement, kinderactiviteiten en de invulling van de programma’s op het Oude Raadhuisplein en het Plein 2000.

Informatie over het Grootste feest van Huizen en de voortgang van de voorbereidingen kan men vinden op de website Huizerdag.nl